The history of perfume stretches far back to ancient times.
Archeologen op Cyprus ontdekten de resten van een 4000 jaar oude parfumerie. De parfummakers van weleer bleken ingrediënten te gebruiken als citroen, druiven, pijnboomhars en laurier – bestanddelen die ook vandaag de dag nog in parfums worden verwerkt. Behalve in luxe luchtjes zitten geurstoffen ook in schoonmaakmiddelen, deodorants en luchtverfrissers. Vluchtig als ze zijn, blijven geuren ook voor onderzoekers nog ongrijpbaar. Over de werking van de neus en het opvangen van geursignalen hebben we een aardig beeld, maar het is nog goeddeels onbekend hoe de hersenen deze signalen vertalen naar sensaties en gedrag. Geen ander zintuig is zo direct verbonden met emoties en gevoelens van wel bevinden.
Our desire for new scents and fragrances is far from saturated, the smell and flavour industry is constantly developing new and exciting connections. It shouldn’t just have a nice smell, but it also has to be stable, safe and affordable.
Nowadays we all want to smell nice, but in the past perfume was used for a very different purpose
Fragrance offerings
Perfume originated in Egypt some 3000 years BC. The name perfume per fumus, is Latijn en betekent letterlijk: ‘door rook’. Egyptenaren verbrandden kruiden, planten en takken als offers voor goden, waarbij tijdens religieuze ceremoniën geuren vrijkwamen. De geuren kregen later pas een andere betekenis.
Appearance
Perfume became very important to the Egyptians, it played a part from birth until death. They even took perfumes with them to their grave. Perfume only existed as cream, oil or powder. The Greek later developed a liquid perfume.
A treasure
In the first century AD the art of glass blowing was discovered in Syria, after which the invention of the perfume bottle quickly followed. A bottle of perfume was more valuable than jewellery.
Development
In the 19th century we learned to recreate scents from nature in a laboratory and new scents were developed. This happened in a small French village called Grasse. It is in this village where the famous fragrance Chanel No. 5 came into existence.
After this discovery the perfumes developed rapidly. More and more scents were developed and multiple flower species were combined.
France also has a history in scents. These are the two most famous fragrances from France:
Chanel No. 5
French fashion designer Gabrielle ‘Coco’ Chanel created this fragrance in 1921, together with the perfumer Ernest Beaux. They called the fragrance ‘5’ because this was her favourite number. Chanel No.5 remains to this day one of the best selling perfumes worldwide. Chanel No. 5 remains to this day one of the best selling perfumes worldwide.
Miss Dior
In 1947 Christian Dior gave the order to create a scent that smelled like love. A fragrance that suited the young, elegant, joyful and especially loving woman of that time. The fragrance has been given a new look in 2011 and is now called Miss Dior Chérie.
The language of Perfume
Parfumeurs hebben een eigen taal ontwikkeld. Zij praten over geurfamilies als ‘noten’. Zo bestaan geurnoten als citrus, bloem, fruit, groen, zoet, fris, noot, kruidig, hout, mos, oriëntaals, dierlijk, amber en aldehyden. Daarmee zijn weer allerlei combinaties mogelijk, zoals een fris houtige ‘bloemnoot’. Zoals een muziekstuk harmonieus moet klinken, zo moet een parfum harmonieus ruiken.
It all comes down to the right note at the right time. It starts with a topnote, the light and usually volatile components that are released when opening a perfume bottle. It’s usually a blend of fresh fruit scents and fragrant herbal smells. Only after five to twenty minutes the heart, or body, of the scent is released. This is the character of the perfume and contains all kinds of flower scents – rose, jasmine, ylang, lily of the valley – combined with spicy scents of fruit, wood and animal origin.
Deze hoofdnoot houdt twee tot vier uur aan, waarna de restgeur vrijkomt, die als een zweem blijft hangen en zeer geleidelijk verdwijnt. Deze eindnoot bevat de minst vluchtige componenten, afkomstig uit kruiden (kruidnagel en kaneel), mossen en houtsoorten (ceder en sandelhout) in combinatie met muskus en ambergeuren.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.