Onze parfum gaat ver terug in de oudheid.
Archeologen op Cyprus ontdekten de resten van een 4000 jaar oude parfumerie. De parfummakers van weleer bleken ingrediënten te gebruiken als citroen, druiven, pijnboomhars en laurier – bestanddelen die ook vandaag de dag nog in parfums worden verwerkt. Behalve in luxe luchtjes zitten geurstoffen ook in schoonmaakmiddelen, deodorants en luchtverfrissers. Vluchtig als ze zijn, blijven geuren ook voor onderzoekers nog ongrijpbaar. Over de werking van de neus en het opvangen van geursignalen hebben we een aardig beeld, maar het is nog goeddeels onbekend hoe de hersenen deze signalen vertalen naar sensaties en gedrag. Geen ander zintuig is zo direct verbonden met emoties en gevoelens van wel bevinden.
Ons verlangen naar nieuwe geuren en geurstoffen is nog lang niet verzadigd. De geur- en smaakstoffenindustrie is volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe en spannende verbindingen. Ze moeten niet alleen lekker ruiken, maar ook stabiel, veilig en betaalbaar zijn.
Tegenwoordig willen we allemaal lekker ruiken, maar vroeger werd parfum voor heel andere doeleinden gebruikt.
Geuroffers
Parfum is 3000 jaar voor Christus in Egypte ontstaan. De naam parfum, per fumus, is Latijn en betekent letterlijk: ‘door rook’. Egyptenaren verbrandden kruiden, planten en takken als offers voor goden, waarbij tijdens religieuze ceremoniën geuren vrijkwamen. De geuren kregen later pas een andere betekenis.
Verschijningsvorm
Parfum werd voor de Egyptenaren zo belangrijk, dat het een rol speelde van de geboorte tot aan de dood. Ze namen het zelfs mee het graf in. Parfum bestond toen alleen nog maar als crème, olie of poeder. De Grieken kwamen later pas met een vloeibaar parfum.
Juweeltje
In de eerste eeuw voor Christus werd het glasblazen in Syrië uitgevonden, waarna de uitvinding van het parfumflesje al snel volgde. Een flesje parfum was kostbaarder dan juwelen.
Ontwikkeling
In de 19e eeuw konden we geuren uit de natuur namaken in een laboratorium en werden er nieuwe geuren gecreëerd. Dit gebeurde in het Franse plaatsje Grasse. Hier is dan ook het geurtje Chanel No. 5 ontstaan.
Daarna ging het snel met de ontwikkeling van parfum. Er werden steeds meer geuren ontwikkeld en steeds meer bloemsoorten werden gecombineerd.
Ook Frankrijk heeft een geschiedenis qua geuren. Dit zijn de twee bekendste geuren uit Frankrijk:
Chanel No.5
Franse modeontwerpster Gabrielle ‘Coco’ Chanel creëerde dit geurtje in 1921, samen met parfumeur Ernest Beaux. Ze noemde het geurtje ‘5’, omdat dit haar lievelingsgetal was. Chanel No.5 is nog steeds een van de best verkochte parfums ter wereld.
Miss Dior
Christian Dior gaf in 1947 de opdracht om een geur te maken die naar de liefde ruikt. Een parfum dat paste bij de jonge, elegante, vrolijke en vooral verliefde vrouw van toen. De geur is begin 2011 in een nieuw jasje gestoken en heet nu Miss Dior Chérie.
De taal van Parfum
Parfumeurs hebben een eigen taal ontwikkeld. Zij praten over geurfamilies als ‘noten’. Zo bestaan geurnoten als citrus, bloem, fruit, groen, zoet, fris, noot, kruidig, hout, mos, oriëntaals, dierlijk, amber en aldehyden. Daarmee zijn weer allerlei combinaties mogelijk, zoals een fris houtige ‘bloemnoot’. Zoals een muziekstuk harmonieus moet klinken, zo moet een parfum harmonieus ruiken.
Het komt aan op de juiste noot op het juiste moment. Het begint met de topnoot, de lichte en meest vluchtige bestanddelen die vrijkomen bij het openen van een flesje parfum. Het is vaak een melange van frisse fruitgeuren en geurige kruidenluchten. Pas na vijf tot twintig minuten komt het hart, de body, van de geur vrij. Dit is het karakter van het parfum en bevat allerlei bloemengeuren – roos, jasmijn, ylang, lelietjes-van-dalen – gecombineerd met kruidige geuren van fruit, hout en dierlijke oorsprong.
Deze hoofdnoot houdt twee tot vier uur aan, waarna de restgeur vrijkomt, die als een zweem blijft hangen en zeer geleidelijk verdwijnt. Deze eindnoot bevat de minst vluchtige componenten, afkomstig uit kruiden (kruidnagel en kaneel), mossen en houtsoorten (ceder en sandelhout) in combinatie met muskus en ambergeuren.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.